
Norge har verdens høyeste sykefravær..
Og det koster bedrifter 27 milliarder kroner..
Høyt sykefravær er til stor frustrasjon for mange parter:
- Bedriftseiere og investorer taper penger, og potensiell vekst og utvikling.
- Ledere (som allerede føler de har for mye å gjøre) føler seg innesperret i et hamsterhjul av brannslukkingsarbeid, og må operere med korttids løsninger som ikke er gunstig for langsiktig økonomisk vekst eller trivsel,i stedet for å utvikle ansatte til å kunne prestere på topp.
- Teamet får merarbeid grunnet at det ikke er nok ansatte til jobben som skal gjøres når noen blir sykemeldt, eller det må ansettes vikarer som trenger opplæring.
- Den ansatte mister drivkraft og motivasjon på jobb, både på grunn av smertene og fordi fravær fra jobb betyr tapt jobb, læring, utvikling og sosialt samvær.
Den største årsaken til sykefravær i Norge er muskel- og skjelettplager.
Muskel- og skjelettplager er en energi-drenasje som gjør at ansatte som plages av dette har nedsatt livskvalitet, orker mindre, gjerne opplever høyere grad av stress i hverdagen og er mindre produktive på arbeidsplassen enn de ville vært uten disse utfordringene.
Men dette er noe vi både kan forebygge og ofte reversere slik at ansatte som plages av vondter i kroppen kan redusere eller bli kvitt vondtene, få mer energi i hverdagen, og som et resultat ha økt livskvalitet og være en enda bedre versjon av seg selv på arbeidsplassen.
De fleste nordmenn vet at trening er bra for helsa.
Men etter å ha hjulpet utallige mennesker med mental- og fysisk trening de siste 12 årene har vi sett 2 utfordringer:
- Det er utfordrende for mange å få seg selv til å prioritere trening.
- Nesten ingen trener på en god måte for å faktisk forebygge vondter og slitasje i kroppen.
(Hvis målet med økta er bare å bli sliten, har man bommet grovt.)
Som leder lurer du kanskje på hva du kan gjøre for å forebygge dette i din bedrift eller i ditt team?
Miljø er en av de viktigste faktorene for å skape atferdsendring, og dermed den ultimate plassen å hjelpe dine ansatte å ta vare på sin fysiske- og mentale helse, som er gunstig for både den ansatte og bedriften.
Her er noen tips du kan ta med inn i din bedrift eller ditt team:
- Legg til rette for og oppmuntre ansatte til trening i arbeidstiden.
Når de har kommet seg hjem for dagen er det ofte vanskeligere for mange å få inn treningen, og trening tidligere på dagen vil gi mer energi til arbeid i løpet av dagen. Det er vinn-vinn.
- Felles treninger minimum 2x i uken for å skape en kultur rundt å ta vare på seg selv.
2 treninger per uke er den minste effektive dose for bl.a styrke og muskelvekst. To sentrale ting vi trenger i treningen for å forebygge og bli kvitt vondter i kroppen og gi økt overskudd i hverdagen.
- Treninger bør inneholde trening som spesifikt gjør kroppen bedre istand til å tåle en statisk hverdag.
Store deler av den moderne arbeidshverdagen består av å sitte og stå i lengre perioder. Som følge av dette oppstår det svakhet og stivhet i bestemte muskler. For å forebygge dette bør treningen inneholde både mobilitet, agilitet, styrke og stamina slik at kroppen tåler arbeidshverdagen, og livet, og at ansatte har en kropp som produserer energi i stedet for å stjele energi gjennom dagen. - Treninger må tilpasses den enkelte ansatte som er med på treningen.
Ansatte vil være på helt ulike steder når det gjelder treningskapasitet, erfaring, vondter og skader etc, og i tillegg kan det for mange ansatte føles skummelt å trene.
Det er derfor utrolig viktig at treningen for de ansatte skaleres til den enkelte som er med slik at de får trening på riktig nivå for seg selv. Dette er både skadeforebyggende og gir mestringsfølelse til den enkelte slik at de får bygget treningsvaner som varer.
Å hjelpe dine ansatte å ta vare på sin mentale- og fysiske helse er noe av det mest kraftfulle du kan gjøre som leder, både for å ta vare på folk og skape gode resultater på arbeidsplassen.